De ibee, de electrische fiets van Bikkel Bikes.
De ibee is voorzien van het door Bikkel ontwikkelde elektrische aandrijfsysteem dat zich onderscheid door eenvoud en degelijkheid.
De ibee geeft trapondersteuning aan de hand van de trapfrequentie, dit heeft als voordeel dat ook mensen met weinig kracht het maximale uit de fiets kunnen halen.
De aandrijfondersteuning is eenvoudig met de linkerhand in 5 standen in te stellen, van 100 tot 20%.
De ibee heeft een met de contactsleutel vergrendelbare accubak die simpel uit de achterdrager geschoven kan worden voor eventueel binnenshuis op geladen te worden. Een volle accu geeft tot 80 km ondersteuning, afhankelijk van de gekozen instelling en omstandigheden. De efficiënte motor trekt de fiets moeiteloos heuvel op of tegen de wind in.
Algemeen
De Ibee behoort tot de lichtste electrische fietsen, het gewicht varieert inclusief het accupakket tussen de 22,5 en 24,kg afhankelijk van het type en de maat vd fiets. Het accupakket weegt 3kg, dit kan eventueel uitgenomen worden als u de fiets bijvoorbeeld op een fiets drager wilt tillen.
Dat kan zeker! De Ibee is in de basis een gewone fiets die elektrisch ondersteunt wordt. De fiets is dan ook nauwelijks herkenbaar als een elektrische fiets en kan ook prima gebruikt worden met de ondersteuning uit. De fiets heeft het zelfde dynamische uiterlijk en rij eigenschappen als elke andere Bikkel.
Accu's
Lithium Ion, 24 Volt 10 Ah. Dit zijn zeer moderne en geavanceerde accu's. Het gewicht bedraagt slechts 3 kg. Geavenceerde electronica zorgt er voor dat uw accupakket lang in topconditie blijft.
Dat hangt af van hoe ver de accu’s ontladen zijn. Zijn de accu’s volledig leeggereden dan bedraagt de oplaadtijd ca 4,5 uur. Optioneel is een snellader verkrijgbaar waarmee in 2 uur de accu's geladen kunnen worden.
De accu is beveiligd tegen een te lage accu spanning. Dit betekend dat de accu bij geen gebruik automatisch in een sleepstand valt waardoor het stroom verbruik minimaal is en de accu minimaal 3 maanden kan blijven liggen. Het is dus aan te bevelen 1x per 3 maanden de accu te laden. Ook raden wij aan de accu op kamertemperatuur weg te leggen als u de fiets lang niet gebruikt.
Wetgeving en verzekering
Voor de wet is een elektrische fiets een gewone fiets als er sprake is van trapondersteuning. Dit houdt in dat de ondersteuning alleen werkt als u zelf meetrapt tot een snelheid van 25km p/u. Als u stopt met trappen of harder rijdt dan stopt de motor met ondersteunen. Dit is het geval bij de Bikkel Ibee, het is dus ook een gewone fiets.
Q. Heb ik een WAM-verzekering nodig?
Nee. Elektrische fietsen hoeven per 1 oktober 2006 volgens de WAM (Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen) niet meer verzekerd te worden als motorrijtuig. De elektrische fiets valt onder de normale gezins WA-verzekering.
Technische vragen
Dit is de controller. Hier gaat alle informatie van het systeem heen: Het signaal van de trapsensor en de stuurversteller en de stroom uit de accu’s. De motor is ook aangesloten op de controller. De controller regelt de aansturing van de motor. De controller is vanuit de fabriek ingeregeld, hieraan kan niets gewijzigd worden.
Q. Hoe wordt de ondersteuning aangestuurd?
De ondersteuning wordt aangestuurd door middel van de trapfrequentie, dit betekend dat een sensor meet hoe snel uw de pedalen rond trapt en de ondersteuning daar op aan past. Trapt u te zwaar dan kunt u door een versnelling terug te schakelen de ondersteuning opvoeren. Met de stuurbediening kunt u de maximale ondersteuning in 5 standen in stellen. De ondersteuning is dus niet afhankelijk van de kracht waarmee men trapt, dit heeft als voordeel dat bij een minmale inspanning het maximale uit het systeem gehaald kan worden.